De Freedom Flotilla roept het Internationaal Strafhof op om mogelijke misdaden in de bezette Palestijnse gebieden te onderzoeken

Bron: jfp.Freedomflotilla.org , 9 december 2019


De Freedom Flotilla (FFC) en meerdere mensenrechten- en sociale organisaties uit verschillende landen van de wereld hebben , o.l.v. the Rights Forum, een brief ondertekend, geadresseerd aan de hoofdofficier van justitie van het Internationaal Strafhof, Fatou Bensouda, waarin wordt geëist dat het onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden gepleegd door de bezettende macht, Israël zorgvuldig wordt uitgevoerd. Er wordt geëist dat het zonder verder uitstel een officieel en grootschalig onderzoek opent naar de “situatie in Palestina”, de bezette Palestijnse gebieden, een onderzoek dat al vijf jaar in een voorlopige staat is.

Deze brief zal persoonlijk overgedragen worden op 10 december, de Internationale dag van de mensenrechten.

Op 29 november, samenvallend met de Internationale Dag van Solidariteit met Palestina, weigerde mevrouw Bensouda de misdaden te onderzoeken die plaatsvonden tijdens de aanval op de internationale wateren van de Mavi Marnara, uitgevoerd door Israëlische aanvalstroepen in mei 2010.

Hoewel de hoofdaanklager erkende dat deze aanval als een misdrijf was aangemerkt, gezien de negen moorden die op dat moment waren gepleegd, waaraan de daaropvolgende dood van een gewonde man in diepe coma tijdens de aanval werd toegevoegd, vond hij het niet serieus genoeg voor een behandeling door het ICC; de slachtoffers en hun families werden achtergelaten zonder de mogelijkheid om gerechtigheid te verkrijgen.

De huidige en onverklaarbare vertraging in het onderzoek naar de situatie in Palestina valt samen met het niet-publiceren van de lijst van bedrijven die profiteren van de Israëlische bezetting, uitgevoerd door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, met een mandaat sinds 2016. Onder de bedrijven op die lijst is hoogstwaarschijnlijk de Spaanse CAF die verantwoordelijk is voor het project om tramlijnen uit te breiden tussen de bezette Palestijnse gebieden van Jeruzalem en de illegale koloniën.

DELEN