Israel stopt het schip van de humanitaire Gaza flotilla

bron:  Israel stops vessel from Gazan humanitarian flotilla 
Presstv, 10 juli 2018

Israëlische oorlogsschepen hebben de boot tegengehouden van de humanitaire flotilla, die van de Gazastrook naar Cyprus vertrok om het 11-jarige beleg van het regime over de enclave aan de kust te doorbreken.

Het Israëlische leger zei in een verklaring dat één boot met acht mensen aan boord de zeeblokkade op dinsdag niet kon overschrijden, eraan toevoegend dat Israël de blokkade zal blijven afdwingen.

“Nadat de boot en de Palestijnen aan boord zijn doorzocht, wordt de boot naar de Israëlische marinebasis in Ashdod gesleept”….“Het (leger) heeft medisch personeel om Palestijnen die medische hulp nodig hebben, aan boord te behandelen “. Aldus de verklaring.

Organisatoren van de vloot, meldden daarvoor al dat het contact met één boot na 10 zeemijl verloren ging. De blokkade van Israël beperkt de Gazaanse schepen tot zes zeemijl uit de kustzone.

De status van de overgebleven boten is nog steeds onduidelijk.

Op 29 mei zeilde een andere vloot, bestaande uit een grotere boot vergezeld van kleinere, de wateren van Gaza uit met Palestijnse patiënten – met name zij die gewond raakten door het militaire optreden van Tel Aviv tijdens de wekenlange protesten tegen de bezetting van Israël.

De vloot werd snel onderschept en in beslag genomen door de Israëlische marine. Ook de 17 Palestijnse activisten aan boord van de schepen werden in hechtenis genomen.

Parallel daaraan heeft de “Freedom Flotilla Coalition” een schip naar Gaza gezonden, dat op dezelfde manier probeert de Israëlische belegering te doorbreken. Het heeft al duizenden kilometers gereisd vanaf de Scandinavische havens en er werd gemeld dat het op 8 juli in de buurt van Corsica was.

Gaza is sinds juni 2007 onder een Israëlische belegering wat heeft geleid tot een scherpe daling van de levensstandaard en tot ongekende werkloosheid en armoede. Volgens de VN dreigen de strenge omstandigheden het gebied tegen 2020 onbewoonbaar te maken.

Op maandag blokkeerde [link: 9juli theRealNews video] Israël de enige goederenverbinding met de Gazastrook

Egypte werkt nauw samen met Israel bij het handhaven van de belegering door Rafah, de enige landterminal van Gaza behalve die van Israel, het grootste deel van de tijd gesloten te houden. De situatie heeft de kansen van de Palestijnse patiënten om in het buitenland een behandeling te zoeken ernstig aangetast.

Het Palestijnse Nationale Organisatiecomité van de Grote Mars van de Terugkeer heeft ook de reis bevestigd.

De commissie organiseert sinds maart 30 de Terugkeer-bijeenkomsten aan de grens met de Gazastrook. Tijdens de protesten zijn tenminste 135 Palestijnen, onder wie 14 kinderen, gedood, die opkwamen voor het recht van de Palestijnen om terug te keren naar hun huizen in de door Israël bewoonde gebieden.

Op 31 mei 2010 vielen Israëlische commando’s in internationale wateren in de Middellandse Zee de Freedom Flotilla aan, die probeerde humanitaire hulp te verlenen aan Gaza, waarbij ze 10 activisten aan boord doodden.

DELEN