Israel begint aan de zeebarrière om de blokkade van de Gazastrook te versterken

#GazaSiege

De constructie bestaat uit meerdere lagen onder en boven het water, gemaakt van steen en prikkeldraad en met een extra hek

28 mei 2018

Israel is begonnen met het bouwen van een onderzeese barrière ten noorden van de Gazastrook, die de Israelische belegering van de Palestijnse enclave zal ondersteunen. Het bouwen van de barrière van 833 miljoen dollar begint op het strand van Zikim, aan de noordelijke omheining van Gaza met Israel, en de bouw zal naar verwachting dit jaar worden afgerond.

De Israelische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, zei op Twitter dat de barrière “uniek” was. ‘ Vandaag zijn we begonnen met het bouwen van een zeebarrière die uniek is en die het onmogelijk maakt om Israel over zee binnen te komen. Deze houdt ook Hamas tegen, dat nu weer een strategisch punt verliest na het investeren van enorme bedragen in de ontwikkeling. Ze zal de Israelische burgers met kracht en vernuft blijven beschermen. ‘

De barrière zal volgens Haaretz uit drie lagen bestaan: de eerste onder het water, de tweede gemaakt van steen en de derde gemaakt van prikkeldraad. Een extra hek zal de barrière omringen.

Israel besloot de barrière te bouwen tijdens de oorlog van 2014, toen vier leden van de marine-eenheid van Hamas erin slaagden om Israël over zee binnen te komen en werden gedood door het Israelische leger.

Een ondergrondse barrière in het binnenland wordt ook gebouwd rond de grens van Gaza. Deze bestaat uit een betonnen muur met sensoren, tientallen meters onder de grond en zes meter boven de grond. Israel en Egypte hebben Gaza sinds 2007 onder een blokkade gelegd via de zee, het land en de lucht. Hamas had toen zijn Fatah-tegenstanders verdreven.

In de Gazastrook wonen nu twee miljoen Palestijnen, van wie er 1,4 miljoen vluchteling zijn.

Het nationale comité van de Mars van de Terugkeer kondigde op zondag aan dat het zijn eerste zeereis vanuit de haven van Gaza zou lanceren met als doel “de blokkade te verbreken”. Het Al-Hurreyyah schip neemt dan Palestijnen mee die gewond zijn geraakt en dringend medische behandeling nodig hebben, studenten die niet in staat zijn om Gaza te verlaten voor hun opleiding en mensen met een dubbele nationaliteit die niet in staat zijn om te reizen om hun verwanten in het buitenland te zien.

Deze reis, op 29 mei, markeert de dag van de aanval van 31 mei 2010 door Israelische commando’s op een “Vredesvloot” onder leiding van het Turkse schip de Mavi Marmara. Negen mensen, onder wie acht Turken, werden tijdens deze aanval op het schip gedood.

Middleeasteye.net 

DELEN