Geweld aanval op Al Awda duidelijk – hongerstaking – de Freedom onderweg

 Violence of Israeli attack on Al Awda becomes clearer  – Hunger strike – ‘Freedom’ is Coming

Nu de meeste deelnemers en bemanningsleden van Al Awda (The Return) worden gedeporteerd uit hun onwettige detentie in de Givon-gevangenis in Israël, hebben we een duidelijker beeld van het geweld dat door de Israëlische bezettingsmacht (IOF) werd gebruikt in hun aanval op het eerste Freedom Flotilla-schip afgelopen zondag. Sommige deelnemers werden herhaaldelijk getaserd, ook tegen het hoofd. Anderen werden geslagen of met hun hoofd door IOF-soldaten tegen een muur geslagen. Tire-rap handboeien werden gebruikt op een manier die de bloedsomloop afsneed. Dat dit met een burger gebeurt, is een schande. Dat het Israëlische leger opzettelijk een kwetsbare 69-jarige, lichtgebouwde chirurg en een inheemse oudere aldus verwondt, is nog schandaliger.

Het officiële IOF-verhaal van een ‘aankomst zonder bijzonderheden’ is feitelijk onjuist en maskeert een ernstig disproportionele reactie: het was niet nodig om 12 militaire schepen met honderden gewapende soldaten in te zetten tegen een ongewapende voormalige vissersboot vol vreedzame deelnemers die zich inzetten voor geweldloosheid. Tenminste twee van onze wederrechtelijk gedetineerde deelnemers begonnen met hongerstakingen in de gevangenis om te protesteren tegen de manier waarop ze op zee werden gekidnapped en de ongezonde omstandigheden waaronder ze worden vastgehouden. De internationale reactie is terughoudend.

Er is opmerkelijk veel gelijkenis met de verovering van de Arctic Sunrise door Russische troepen in 2013′ , zegt Phil Ball, Britse activist en klimmer aan boord van het Greenpeace-schip in 2013, die vervolgens twee maanden gevangen heeft gezeten in Rusland. ‘Maar in ons geval leidde de internationale verontwaardiging tot enige mate van rechtvaardigheid. Hier hebben we weer een ongewapend civiel vaartuig, deze keer met medische benodigdheden, dat agressief in internationale wateren gekaapt is en de wereldgemeenschap handhaaft niet hetzelfde niveau van verantwoordelijkheid. ‘

Van bijzonder belang is het lot van de twee Al Jazeera-journalisten uit de Al Awda, die tot de laatsten behoren die nog steeds worden vastgehouden in onwettige detentie in de Givon-gevangenis in Israël.  Van hen is professionele uitrusting, documenten, persoonlijke eigendommen en geld gestolen, terwijl ze door de Israëlische strijdkrachten werden vastgehouden. Persvrijheden worden aangevallen door de Israëlische autoriteiten en vereisen onze internationale steun.

#DemandPressFreedom  –  We moeten allemaal onze Persvrijheid opeisen.

Gezien het feit dat ons volgende Flotilla-schip, de Zweedse zeilboot Freedom binnenkort Gaza zal bereiken met meer dozen met de broodnodige medische benodigdheden inclusief bandage – #Gauze4Gaza –  is het nog belangrijker om het internationaal erkende recht op onschuldige doorgang te bevestigen op de volle zee. We roepen alle nationale regeringen en internationale organisaties op te eisen dat de Israëlische strijdkrachten de persoonlijke integriteit van iedereen aan boord van het zeilschip Freedom respecteren  en we Persvrijheid eisen voor journalisten aan boord, hun uitrusting en hun verhalen.

Originele Engels tekst op:    jfp.freedomflotilla.org

Meer info hierover op rightsforum.orgabu-pessoptimist en docp.nl

DELEN