Over de Freedom Flotilla Coalition

Recht op een rechtvaardige toekomst voor Palestina

Kinderen en minderjarigen, die meer dan de helft van de twee miljoen inwoners van Gaza uitmaken, zijn het slachtoffer van de voortdurende blokkade, waardoor ze zijn beroofd van hun jeugd, van hun rechten op veiligheid, onderwijs en gezondheid en van hun vooruitzichten op een goede toekomst.

2018 is de 70e verjaardag van de Nakba (de ramp of de catastrofe) – de gedwongen verplaatsing van de inheemse Palestijnse bevolking van het gebied dat Israël werd. De blokkade van Gaza en de onleefbare omstandigheden waaronder vrouwen, kinderen en mannen leven, is geen natuurramp en moet gezien worden in zijn politieke context.

De internationale gemeenschap is verantwoordelijk voor de vluchtelingensituatie (zie onvervulde VN-resolutie 194 van de Veiligheidsraad van 1948 ), voor een halve eeuw militaire bezetting van de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, de Golan-hoogvlakte en Oost-Jeruzalem, en voor de grove schendingen van individuele en collectieve rechten van het Palestijnse volk, gepleegd door de Staat Israël.

In 2018 varen we opnieuw uit om de blokkade aan te vechten en een einde te maken aan de medeplichtigheid van onze regeringen aan de oorlogsmisdaden en de schendingen van de mensenrechten door Israël. Het belangrijkste Freedom Flotilla Coalition-schip dit jaar heet Al Awda (De Terugkeer) om het belang te onderstrepen van deze aloude eis van de Palestijnen om terug te keren naar de landen waaruit ze zijn verbannen.

De verslechterende situatie in Gaza

Israël handhaaft de inhumane en vernietigende blokkade van Gaza al meer dan tien jaar. In 2012 voorspelden de Verenigde Naties dat Gaza tegen 2020 onbewoonbaar zal worden vanwege de Israëlische blokkade.

Sindsdien is de situatie alleen maar verslechterd. Sinds 30 maart 2018, toen de Palestijnen in Gaza de Grote Terugkeermars begonnen, rapporteert het VN-coördinatiebureau voor humanitaire zaken OCHA dat medische voorzieningen in Gaza, die al onder grote druk staan door de al lang bestaande tekorten aan medische voorzieningen, elektriciteit en brandstof, worstelen om het overweldigende aantal slachtoffers om het hoofd te bieden en met het feit dat meer dan 20.000 mensen nog steeds dakloos zijn als gevolg van de Israëlische aanslagen in 2014.

Een ander VN-bulletin belicht de situatie van de visserijsector in Gaza en gerelateerde problemen. In een context van hoge werkloosheid en voedselonzekerheid is de visserijsector een van de weinige resterende bronnen van werkgelegenheid in Gaza en een belangrijke bron van eiwitten en andere voedingsstoffen.

In ons project Solidariteit met Gaza Vissers gestart in 2017,  concentreerden we ons op het aan het licht brengen van de voortdurende aanvallen op vissers en op het creëren van banden tussen internationale vissersgemeenschappen en vissers in Gaza.

The Freedom Flotilla Coalition

De internationale Freedom Flotilla Coalitie (FFC) is een ‘grassroots’ solidariteitsbeweging bestaande uit campagnes en initiatieven uit de hele wereld die samenwerken om het beleg van Gaza te beëindigen. In Just Future voor Palestine zijn onze partners: Canadian Boat to Gaza, Freedom Flotilla Italia, MyCARE Malaysia, Kia Ora Gaza [New Zealand / Aotearoa], Ship to Gaza NorwayIHH [Turkey], Palestine Solidarity Alliance [South Africa], Rumbo a Gaza [Spain], Ship to Gaza Sweden, US Boat to Gaza, the International Committee for Breaking the Siege of Gaza and Gaza Freedom Flotilla Australia and “National Collective for Palestine” and “Platform of NGOs for Palestine” [France].

Lees hier meer over de Freedom Flotilla Coalition hier, volg ons op  Facebook, op Twitter en op Instagram. Veel van uw vragen over de missie van dit jaar kunnen hier worden beantwoord.

Onze partners in Gaza zijn onder meer de Union of Agricultural Work Committees, die Palestijnse vissers en landbouwers vertegenwoordigt.

We are Not Numbers

Jonge Palestijnse journalisten die verhalen vertellen die ons dichter bij de realiteit van het leven in Gaza brengen.

DELEN