Een nieuwe Flotilla vaart naar Gaza

Al Awda (The Return) foto: Elizabeth Murray

Elizabeth Murray is aan boord van een nieuwe vloot om de illegaliteit van de 12-jarige blokkade die de bevolking van Gaza verstikt, te benadrukken.

Elizabeth Murray    22 mei 2018

Bij ‘Islands Brygge’, een idyllisch havenpark dat zich uitstrekt langs de oostelijke oever van Kopenhagen, stond maandag een feestelijke menigte toen drie schepen op het punt stonden uit te varen naar Gaza. De Freedom Flotilla uit 2018 – twee schepen uit Zweden en een uit Noorwegen – zal havens in Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië aandoen voordat ze door de Middellandse Zee reizen naar de eindbestemming: de haven van Gaza.

Vrijwillige bootgidsen gaven uitleg over de geschiedenis en missie van de Gaza-vloot, die een aantal reizen heeft georganiseerd om solidariteit met de bevolking van Gaza te tonen en de illegale economische belegering te doorbreken.

Een onafhankelijke commissie van de VN en het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zeggen dat de blokkade in strijd is met de Geneefse Conventies en dus illegaal.

Israël trok in 2005 zijn laatste Israëlische kolonisten en de Israëlische Defensiemacht uit Gaza terug. Toen de Palestijnse Autoriteit in 2006 de eerste wettelijke verkiezingen in Gaza van Hamas verloor, legde Israël de illegale blokkade op. Een aanzienlijk aantal jonge Deense mensen hoorde voor het eerst over Gaza en er groeide een nieuw politiek bewustzijn van het onrecht jegens de kinderen van Gaza, die het zorgeloze leven van Deense kinderen niet kennen.

Bij vrolijke muziek worden de traditionele Palestijnse falafel-wraps met Deens bier in een feestelijke sfeer in de Freedom Flottilla tent verorberd. Voorbijgangers staan in de rij om ‘Boat to Gaza’ t-shirts en Palestijnse kaffiyehs (traditionele geruite sjaals) te kopen, terwijl een Palestijnse muzikant op de oud (traditionele Palestijnse luit) tokkelt en een sentimenteel lied voor zijn Palestijnse vaderland zingt. Een lokale Palestijnse man danst en zwaait met de Palestijnse vlag.

Ik voel me trots en bevoorrecht om deel te zijn van de groep internationale passagiers aan boord van het Noorse schip “Al Awda” (“De terugkeer” in het Arabisch) terwijl we ons voorbereiden op de eerste etappe van onze reis. Langs onze route hopen we het bewustzijn te vergroten en mensen te informeren over de benarde situatie van Palestijnen, vooral in Gaza, aan wie de fundamentele vrijheden en mensenrechten die de rest van ons als vanzelfsprekend beschouwen, worden ontzegd.

Eerder deze maand, toen de Palestijnen in Gaza de Mars van de Grote Terugkeer liepen ter herdenking van de 70e verjaardag van de Nakba (of de Catastrofe – waarin 800.000 Palestijnen met geweld uit hun land en huizen werden verdreven door Israël in 1948 -) schoten Israëlische sluipschutters vreedzame demonstranten een voor een neer. Dit doden en verminken leidde tot ernstige verontwaardiging over de hele wereld en gaf velen een stimulans om de snelgroeiende Boycott, Desinvestering en Sancties-beweging (BDS) te ondersteunen.

Murray: Aan boord van haar boot naar Gaza.

Israël lijkt speciaal sadistisch naar de atleten in Gaza – een aantal veelbelovende jonge wielrenners en voetballers is gehandicapt geraakt, omdat Israël hen weigerde Gaza te verlaten om de nodige medische hulp te krijgen die hun benen zou hebben gered. Verslagen over dergelijke gruwelijke daden – gedocumenteerd door de mensen op de grond in Gaza in de sociale media- hebben Israël internationaal verder geïsoleerd en vervreemdt het van vredelievende mensen over de hele wereld, die deze amorele daden van de regering betreuren.

Het bereiken van de haven van Gaza (wat “juweel” betekent in het Arabisch) moet net zo eenvoudig en ongecompliceerd worden als het aanlanden bij een haven in Duitsland, Frankrijk of Spanje. Maar in plaats daarvan heeft Israël de inwoners van Gaza het gebruik van hun eigen haven voor handel, handel en reizen ontzegd en heeft het Gaza talloze keren gebombardeerd, samen met zijn elektrische centrales en rioleringssystemen, waardoor het leven voor de lokale bevolking ellendig is geworden. 97 procent van het drinkwater is ondrinkbaar. Terwijl de Vrijheidsflotilla  aan zijn vredesreis begint, hopen we solidariteit en hoop te brengen aan de mensen van Gaza, die het vredige, waardige en vreugdevolle bestaan ​​verdienen dat hun recht is.

Bron: Consortiumnews 22 mei 2018

DELEN